Το “μαύρο χαβιάρι”, όπως το ονομάζουν στην Δυτική Μακεδονία, χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες και μαγειρεμένα στον φούρνο.
Τα Φασόλια Γρεβενών “Ελέφαντες” μαύροι, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και βοηθούν στην αποτροπή υψηλού επιπέδου σακχάρου στο αίμα που προέρχεται μετά από ένα γεύμα. Έχουν πλούσια γεύση που θυμίζει κάστανο. Το μαύρο χαβιάρι, όπως το ονομάζουν στην Δυτική Μακεδονία, χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες και μαγειρεμένα στον φούρνο. Τα φλαβονοειδή είναι οι χρωστικές ουσίες στις οποίες οφείλεται το μαύρο χρώμα στους γίγαντες, αλλά και σε πολλά άλλα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και έχουν αντιοξειδωτικές, αντιθρομβωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.