Τα φασόλια αζούκι είναι ποικιλία οσπρίων με μικρό οβάλ σχήμα και χρώμα κόκκινο.
Έχουν ιδιαίτερα ευχάριστη γεύση και η μακρυνή τους καταγωγή βρίσκεται στην Ανατολική Ασία στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 294 θερμίδες και αποτελούν υψηλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης, μετάλλων, σιδήρου, μαγνησίου, φολικού οξέος, βιταμίνης Β ,καθώς δεν περιέχουν χοληστερόλη και λίπος. Τα φασόλια Azuki είναι κατάλληλα για βραστά και κλασικές σαλάτες. Τα βάζουμε περίπου 12 ώρες σε άφθονο νερό για να μαλακώσουν και τα ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Στο τέλος προσθέτουμε το αλάτι και το λάδι. Ο χρόνος μαγειρέματος των φασολιών ποικίλλει, ανάλογα με την προέλευσή τους και τις συνθήκες ανάπτυξης. Τα φασόλια Azuki,γίνονται επίσης και ωραιότατα φύτρα