Διακρίνεται για το ανοιχτό του χρώμα.
Η κρεολική ποικιλία αποκαλείται «βασίλισσα του κακάο», δεδομένου ότι είναι η πιο πλούσια θρεπτικά. Το κρεολικό κακάο είναι μια αρχαία μη-υβριδική ποικιλία, σπάνια και ακριβή, διάσημη για τη σύνθετη γεύση και το άρωμά της. Μικρό μόνο μέρος της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από τα κρεολικά δέντρα.
Χρήση: Σε φυτικά ροφήματα π.χ. αμυγδάλου, καρύδας ή νερό, σε συνταγές γλυκών που περιέχουν κακάο, στην παρασκευή σοκολάτας κ.α.