Το κριθάρι αποτελούσε βασικό στοιχείο της διατροφής πολλών αρχαίων λαών με ιστορία 10000 ετών πολύ γνωστό και στην αρχαία Ελλάδα .Το συναντάμε στην διατροφή μας μέσω της χρήσης του στο ψωμί ή σαν ρόφημα (μπύρα). Το κριθάρι είναι τροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες. 1 φλιτζάνι βρασμένου κριθαριού περιέχει 193 θερμίδες , 44 γρ. υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, 4 γρ. πρωτεΐνης, 1 γρ. λίπους και 6 γρ. φυτικών ινών. Περιέχει πολύ καλή ποσότητα νιασίνης (ή αλλιώς βιταμίνης Β3), βιταμίνης Ε υπό την μορφή τοκοτριενολών, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο αλλά και πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες τις λιγνάνες. Αυτή η πλούσια διατροφική του αξία, το καθιστά ένα πολύτιμο δημητριακό για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου η διατροφή του οποίου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από επεξεργασμένες τροφές, χαμηλής διατροφικής αξίας.